Land:

Slaapkamer verlichting

De slaapkamer is natuurlijk bij uitstek een plaats om tot rust te komen en te relaxen. In uw slaapkamer wilt u de drukte van alledag loslaten, en geheel ontspannen in slaap vallen. De verlichting in uw slaapkamer speelt hierin een belangrijke rol: Het maakt of breekt de sfeer die u in uw slaapkamer zoekt. Bij het uitzoeken van kleding uit uw kledingkast heeft u natuurlijk weer andere verlichting nodig, die er voor zorgt dat u de kleuren van uw kleding duidelijk kunt onderscheiden, en uzelf goed kunt bekijken in de spiegel. Wij willen u helpen bij het vinden van de juiste verlichting voor in uw slaapkamer.

Het grootste deel van de tijd heeft u niet veel licht nodig in de slaapkamer. De nadruk zal dus liggen op sfeervolle verlichting. Om mee te beginnen, is het fijn om een dimbare plafondlamp, of dimbare spots te gebruiken als basisverlichting. Hierdoor kunt u per moment de lichtsterkte, en daarmee de sfeer in uw kamer bepalen. Het is belangrijk om geen felle directe lichtbronnen recht boven het bed te installeren. Hierdoor is de kans namelijk groot dat u recht tegen de lichtbron aankijkt wanneer u in bed ligt, wat erg onprettig is. Wat ook altijd een mooi effect geeft, is het plaatsen van up/down-lighters aan de muur. Deze geven een indirect licht, en zorgen ervoor dat de slaapkamer groter lijkt.

Als de basis er eenmaal is, is kan de sfeer verder worden uitgewerkt met bedlampen aan weerszijden van het bed. Deze lampen hebben, naast het brengen van sfeer, ook de functie van leeslamp. Als u wilt lezen in bed, wilt u natuurlijk wel genoeg licht hebben hiervoor, anders gaat het lezen vanzelfsprekend vermoeiender. Een erg geschikte wandlamp voor deze toepassing is de Hotel Python van Carpyen.

Deze lamp geeft namelijk een hoop sfeer in uw slaapkamer met het diffuse licht uit het kapje, en geeft ook praktisch leeslicht met behulp van de beweegbare LED-arm. Met een dergelijke gerichte bundel, kunt u lezen zonder een slapende persoon naast u te storen met het licht. Er bestaan vele verschillende stijlen in dit soort bedlampen, zodat u er altijd één vind die bij uw slaapkamer past.

De kledingkast in uw slaapkamer vraagt om sterkere verlichting. Bij het uitkiezen van uw kleding is het natuurlijk belangrijk dat u kleding goed kunt onderscheiden.  Een zeer effectieve manier om uw kledingkast te verlichten is met spots. U kunt hiervoor zowel inbouw- of opbouwspots kiezen. Misschien staat in uw kamer een track met daarop de spots wel heel mooi. Zorg er wel voor dat deze spots een apart verlichtingscircuit vormen, zodat u ze uit kunt laten als u bijvoorbeeld uw plafondlamp gebruikt. Op deze manier kunt u de functionele spots gebruiken wanneer u ze nodig heeft.

 

Wat ook nog een optie is, is uw kast van binnenuit verlichten. Agabekov heeft in zijn collectie de Xenon wardrobe tubular. Dit armatuur gebruikt u zowel als verlichting, als garderobestang om uw kleding aan op te hangen.

Ook bestaan er verschillende platte spots of LED armaturen die u in uw planken kunt installeren. U kunt voor deze verlichting instellen dat zij automatisch aangaan met het openen van de kastdeuren.

Als u ook een spiegel in uw slaapkamer heeft hangen, vraagt deze ook om speciale verlichting. Een spot recht boven uw hoofd zal niet het gewenste effect hebben, omdat deze veel schaduwen creëert, en daardoor niet het beeld geeft wat u zou willen hebben. Een beter idee is om wandlampen naast uw spiegel te hangen, waardoor u direct verlicht wordt, en de onflatteuze schaduwen dus ontwijkt. Een ander mooi idee is om indirecte verlichting achter de spiegel te installeren. Hierdoor heeft u mooie, zachte verlichting, zonder dat er lampen zichtbaar zijn. Bij een spiegel boven een kaptafel is het mooi om hier een leuke tafellamp op te zetten. Op deze manier voeg je extra sfeer toe, en heb je een lamp vlakbij de spiegel, waardoor een beeld zonder schaduwen ontstaat.

Wanneer u uw slaapkamer verlicht is het dus zaak om de praktische verlichting met sfeerverlichting te combineren, zodat uw slaapkamer een plek van rust en ontspanning wordt. Gebruik dimbare plafondverlichting als basis, aangevuld met verstelbare bedverlichting om sfeer te creëren, en gemakkelijk te kunnen lezen. Installeer aparte verlichting voor uw kledingkast, zodat u goed kleuren kunt onderscheiden met het maken van uw kledingkeuze. Zorg ten slotte dat uw slaapkamerverlichting één geheel vormt, zodat u heerlijk tot rust kunt komen.